Meesterwerk Podcast

Een serie gesprekken...

Over

Jan Jaap Hubeek

Jan Jaap Hubeek is momenteel als freelancer actief. Hij werkt oa voor de IMC Weekendschool als projectleider basisonderwijs. Daarnaast maakt hij in opdracht podcasts over ontwikkelingen binnen het onderwijs. De grote thema’s hierbinnen zijn: kansengelijkheid, pedagogisch leiderschap, inclusie én onderwijsinnovatie in relatie tot het onderwijssysteem (zoals bijv. toetsing).  De afgelopen 12 jaar is Jan Jaap opleidingsmanager geweest aan de lerarenopleiding Pabo aan de Hogeschool Leiden. Binnen de faculteit heeft Jan Jaap bijgedragen aan het vormgeven van een diversiteit aan opleidingsroutes richting het betekenisvolle beroep van leerkracht. Hierbij is de profilering van deze opleidingsroutes een belangrijke factor van succes. Marketing, en vooral ’true storrytelling’,  is een belangrijk aandachtsgebied van Jan Jaap. Mede hierdoor is de lerarenopleiding in kwaliteit en kwantiteit gegroeid de afgelopen jaren, zo is er een grotere diversiteit aan populatie ontstaan. Storytelling is een serieuze hobby geworden.

Naast zijn rol binnen de faculteit Educatie probeert Jan Jaap bij te dragen aan kansengelijkheid én een positief imago van het onderwijs. Vanuit zijn Podcast Meesterwerk laat Jan Jaap kansengelijkheid, innovatie, ontwikkeling en avontuur van onderwijsharten doorklinken. Jan Jaap hoopt met deze gesprekken mensen binnen het buiten het onderwijs te inspireren in het dagelijks handelen aan een rechtvaardige onderwijspraktijk. Vanuit deze Podcast is Jan Jaap oa ‘friend of the show’ geweest bij het nachtprogramma NPO 1 Radio Focus. Jan Jaap nam bij deze show gasten mee om (positieve) ontwikkelingen in het onderwijs te duiden of te bespreken. 

Behalve Meesterwerk vangt Jan Jaap ook historische vertellingen vanuit de Hortus Botanicus Amsterdam onder de naam Podplanten. De kracht van Podcast zit voor Jan Jaap in de verstilling die het medium oproept. Mensen luisteren naar een Podcast als zij daar echt zin in hebben, rust voor nemen en aandacht geven. Doordat óók je verbeeldingskracht volop benut wordt tijdens het luisteren van inspirerende gesprekken is de impact van de Podcast vaak groot. Dit creatieve proces van denken over onderwijs wil Jan Jaap versterken.

Meesterwerk Podcast 

Meesterwerk kent ondertussen meer dan 140 afleveringen, verdeeld over verschillende categorieën. Meesterwerk Podcast kent een trouwe groep luisteraars.  De serie wordt gevolgd door 2000-3500 abonnees (vaste luisteraars) met een vergelijkbaar gemiddeld aantal luisteraars per aflevering. De luisteraars luisteren voornamelijk via hun persoonlijke podcast-app, waarbij Spotify het hoogste aantal luisteraars kent. Apple podcast en kleinere apps volgen in volgorde. Wat opvalt is de impact van de gesprekken. Dit is terug te lezen in het percentage 70-80% van de luisteraars dat een aflevering afluistert.  Voor een Podcast is dit een hoog percentage. Dit verklaard dan ook de hoge betrokkenheid bij de onderwerpen en sprekers. Er luisteren gemiddeld meer vrouwen dan mannen (66-35%), in een leeftijdsverdeling van 18-80. Waarbij de meeste luisteraars zitten in de leeftijd tussen de 30-60 zijn, en werkend in de publieke sector. De regio van luisteraars is vooral verdeeld over Nederland en België, met uitschieters naar tropische oorden. De kracht van Meesterwerk is dat het licht geschenen wordt op de geïnterviewde. Er zitten bekende namen in de series, maar het gaat niet om ego. Het gaat echt over visie, durf en leiderschap. Dit spreekt veel mensen aan.

Waarom Podcasten?

Ik Podcast graag over het onderwijs, met name als het een positief gesprek met aandacht is. Het onderwijs is een belangrijke sector, waar mensen met hart en ziel werken om het betekenisvolle beroep in te richten. Met een Podcast is het mogelijk de drijfveren en visie achter het onderwijs te vangen. De transitie in het onderwijs, of de kanteling die in het onderwijs wordt vormgegeven, waar leiding aan gegeven wordt, heeft mijn specifieke interesse. Mijn ervaring is dat het luisteren naar een Podcast verstillend en inspirerend werkt.

Volgende Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Meesterwerk Podcast

Thema door Anders Norén