#educatie #podcast #meesterwerk #podplanten

Podplanten Podcast

Verhalen uit de botanische tuin van Amsterdam. Van botanische weetjes tot historische vertellingen. Ik wandel mee met Arend Wakker, bioloog en rondleider in de Hortus. We starten iedere keer bij de grote eik bij de ingang, en gaan van daaruit op pad naar een nieuw verhaal.
Ook te beluisteren via Spotify en iTunes.

Wellicht een van de meest beroemde planten uit de Hortus; de Victoria waterlelie. Bloeit ie nou echt maar 1 dag? En waarom is dat ’s nachts? Luister hier naar het verhaal.


Het kleinste plantje ter wereld? Dat zonder bloem toch bloemplant wordt genoemd? Luister hier het bijzondere verhaal van een Hollands slootplantje.


Over een bijzonder moment in het leven van een Agave.


Dosis sola facit venenum, of hoe de dosis van een gifplant een medicijn maakt.


Ieder jaar in mei ontstaat er een prachtige paarse wolk te midden van onze boomkruinen.


Over een van de oudste planten in een pot ter wereld. Over de VOC en het faillisement van Koning Willen II.


De meeste kennen het verhaal van de Buddha boom. Maar er is nog een belangrijke boom in het leven van Siddartha. Uit het land Osaka komt dit tropisch exemplaar.


De Hortus ligt nu in hartje Amsterdam. Maar ooit was dit buitengebied, aan de ‘andere oever van de Amstel’.  Handig voor heel andere doeleinden.


Een van de meest bekende specerijen uit ons keukenkastje. Met een oorsprong ver van hier. En hoe de Arabieren al eeuwen geleden deze smaakmaker naar Europa wisten te brengen.


Het verhaal van het leven zelf, dat regelmatig direct onder onze voeten te vinden is.


Gesprek en audio: Jan Jaap Hubeek
Muziek: Hubert-Jan Hubeek 

Of kijk op: www.dehortus.nl/podcast

© 2019 Jan Jaap Hubeek