Meesterwerk Podcast

Een serie gesprekken...

Hortus podcast


Over hoe planten leven, eten, horen, communiceren en zelfs flirten.

De Hortus Amsterdam heeft weer een nieuwe, boeiende reeks podcasts uitgezet. Dit keer gaan ze in gesprek met botanisch filosoof Norbert Peeters. Onder de titel Briljante planten bespreken ze hoe planten op hun eigenwijze leven, horen, communiceren, eten, bewegen en zelfs flirten. Voor elk kenmerk duikt men in de geschiedenis van de botanie, de creatieve experimenten van Darwin en tonen ze met briljante plantentechnieken aan dat het plantenrijk allesbehalve levensloos is.

De 6 podcasts behandelen ieder een eigen kenmerk, met als afsluiting een gesprek over de mogelijkheid van intelligentie bij planten. Peeters, botanisch filosoof en docent aan de Universiteit Leiden, beschrijft de ontwikkelingen in de wetenschap en onderzoek naar deze kenmerken bij planten. Zo behandelt hij in de podcast over Horen de tevergeefse fagotconcerten van Darwin voor zijn stokdove Biophytum sensitivum, de zin en onzin van Bach preludes en Jimi Hendrix, maar ook de akoestische spiegels voor nectarvleermuizen en buzz pollination bij tomaten.  

De podcast Briljante planten geeft op een toegankelijke manier een inkijk in de geschiedenis van de botanische wetenschap, met een filosofische knipoog.

Planten worden nog te vaak gezien als ‘levensloze’ dingen.  Mensen en dieren eten, voelen, communiceren en denken. Dat kenmerkt ons leven. Maar planten doen dat ook allemaal. Darwin en zijn zoon durfden in 1880 al voorzichtig te stellen dat planten een vorm van intelligentie hebben.  Wanneer we de termen waarmee wij mensen en dieren als levend omschrijven herdefiniëren, blijkt dat planten ook eten, bewegen, communiceren, horen en flirten.

Briljante planten was tijdens de afgelopen zomermaanden het hoofdthema in de Hortus Amsterdam, waaraan zij aandacht besteedden met een tentoonstelling, video´s en kinderspeurtochten. De Hortus sluit het thema af met deze podcastreeks.

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 opgericht als Hortus medicus en groeide in vier eeuwen uit tot een prachtige botanische tuin met een bloeiende collectie. De organisatie wordt gestuurd door een zelfstandige Stichting die, naast een jaarlijkse bijdrage van de gemeente Amsterdam, in haar eigen inkomsten voorziet door kaartverkoop, horeca en winkel, en met de steun van haar Vriendenvereniging. De Hortus is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het hele jaar door zijn er activiteiten en evenementen die de Hortus zelf organiseert.
Meer informatie op https://www.dehortus.nl/podcast/


Podplanten met Arend Wakker


Verhalen uit de botanische tuin van Amsterdam. Van botanische weetjes tot historische vertellingen. Ik wandel mee met Arend Wakker, bioloog en rondleider in de Hortus. We starten iedere keer bij de grote eik bij de ingang, en gaan van daaruit op pad naar een nieuw verhaal.
Meer informatie op https://www.dehortus.nl/podcast/
Ook te beluisteren via Spotify en iTunes.


Gesprek en audio: Jan Jaap Hubeek
Muziek: Hubert-Jan Hubeek 

Of kijk op: www.dehortus.nl/podcast

© 2024 Meesterwerk Podcast

Thema door Anders Norén