Meesterwerk Podcast

Een serie gesprekken...

#82 Op volwassen wijze in de wereld willen zijn

In mijn ogen kunnen we in het onderwijs niet om de vraag heen: Waartoe doen we in ons onderwijs wat we doen? Akke Faling

Onderwijs richt zich nooit alleen op het nu, maar behelst ook altijd, impliciet of expliciet, een beeld van de toekomst waartoe opgeleid en onderwezen wordt; een beeld van volwassenheid waar het onderwijs aan hoopt bij te dragen.

In deze aflevering spreek ik Akke Faling. Akke is werkzaam als onderzoeker binnen het lectoraat Waarde van Vrijeschoolonderwijs en onderzocht de vraag: Hoe geven oud-vrijeschoolleerlingen vorm aan hun volwassen bestaan in de wereld? En wat kan dat ons zeggen voor het huidige onderwijs en de lerarenopleiding?

Het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs aan de Hogeschool Leiden richt zich op het versterken van de doelen waar het vrijeschoolonderwijs voor staat, zoals het realiseren van een brede en evenwichtige ontwikkeling van denken, voelen en willen bij kinderen/jongeren, zodat zij innerlijk vrije en verantwoordelijk en moreel handelende volwassenen worden.

Het onderzoek van Akke Faling is te lezen via: https://www.hsleiden.nl/binaries/content/assets/hsl/lectoraten/waarden-van-vrijeschoolonderwijs/publicaties/hoe-geven-oud-vrijeschoolleerlingen-vorm-aan-hun-volwassen-bestaan-in-de-wereld_akke-faling_2018.pdf

Foto: (c) Masha Osipova voor Avanti


Volgende Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Meesterwerk Podcast

Thema door Anders Norén